ORM Nedir?
ORM yani Object Relational Mapping , O/RM veya ORM ; veriyi uyumlu olmayan nesneye yönelik programlama dili tip sistemine çevirmek için kullanılan bir bilgisayar yazılım tekniğidir.
ORM ile bir nesneye yönelik programlama dilinde kullanılabilecek "sanal nesne veri tabanı" oluşturulur. Bu şekilde programcı, düşük düzeydeki veri tabanı işlemleri ve veri tabanından gelen uyumsuz veri tipleri ile uğraşmadan kullandığı programlama dilinin sınıflarıyla veri tabanı üzerinde işlemler yapabilir.
Kısaca ve basit bir şekilde anlatmak gerekirse eğer ORM yazılım ile veri tabanı arasında bir köprü görevi görür.Peki bu yapının şimdiye kadar öğrendiğimiz ya da gördüğümüz database ve SQL kısımdan ne gibi bir farkı, yararı veya zararı var bunu inceleyelim.
Şimdiye kadar olan kısımda uygulamamız üzerinden herhangi bir nesnenin tablosu,kolonu vs. yapısal özelliklerini değiştirmek için bir SQL sorgusu yazmamız gerekiyordu. ORM bu kısımda devreye girip kelimenin tam anlamıyla bu iş yükünü sırtımızdan alıyor. Yani database ile bağlantımızı koparıp tamamen nesne ile muhatap oluyoruz.
Biz uygulama tarafından oluşan nesneler üzerinden işlem yaptığımızda ORM bu işlemleri (insert,select,update) SQL ifadelerine dönüştürüp database e gönderir.
Bizi iş yükünden kurtaran ve bize zaman kazandıran geliştirme ve bakım maliyeti düşük olan bu güzel yapının dezavantajları da yok değil tabi ki. Örneğin; database ile bilgi alış-verişi sırasında kontrol %100 bizde değildir , performans kaybına yol açar.
Umarım faydası olmuştur :).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder